Wat is Junior Chamber International

De leden van JCI Alkmaar maken deel uit van JCI (Junior Chamber International) Nederland, een netwerkorganisatie voor ondernemende mensen tot en met 40 jaar die zich persoonlijk willen ontwikkelen.

JCI is een internationale organisatie met circa 170.000 leden in ongeveer 116 landen. Over heel Nederland verspreid zijn er circa 100 kamers met ongeveer 2.000 leden. De organisatie is niet politiek of religieus gebonden. JCI heeft als non-gouvernementele organisatie de hoogste adviesstatus bij de Verenigde Naties.

To be the leading global network of young active citizens

– Visie JCI

Vier pijlers

JCI is gebaseerd op vier pijlers: Business, Community, Training en International.

Op elk van die gebieden kunnen leden zich ontwikkelen. Dat kan bijvoorbeeld door het volgen van trainingen of door een opleiding te volgen om zelf trainer te worden om vervolgens binnen JCI trainingen te gaan geven. Ook kun je leren business te doen en een netwerk op te bouwen of projecten op te zetten voor goede doelen. Het bezoeken en organiseren van internationale congressen is een andere manier om je te ontwikkelen. De mogelijkheden zijn groot. De overkoepelende factor is ‘fun’, want het blijft een vrijetijdsbesteding en dat moet natuurlijk wel leuk blijven!

Community

Ben je maatschappelijk betrokken en wil je meehelpen om de wereld te verbeteren? Ben je geïnteresseerd in maatschappelijk verantwoord ondernemen? Word lid van JCI Alkmaar en verbeter de wereld met lokale, nationale en internationale projecten. Veel projecten van lokale organisaties worden gerealiseerd door de handen uit de mouwen te steken.

Training & Coaching

Wil je jezelf ontwikkelen in nieuwe vaardigheden, zoals leiderschap, coachen of bijvoorbeeld teambuilding? Word dan lid van JCI Alkmaar. Het is niet meer nodig om dure bedrijfstrainingen te volgen, JCI beschikt over goede trainers binnen de eigen organisatie die je de gelegenheid bieden om voor weinig geld veel te leren. Misschien wil je liever zelf trainer worden? Ook die mogelijkheid krijg je binnen JCI.

Business

Ben je geïnteresseerd in mogelijkheden op zakelijk gebied. JCI organiseert zakelijke evenementen op lokaal, regionaal en landelijk niveau. Je krijgt er in een keer een netwerk van circa 2.000 leden bij. Lid zijn van JCI schept een band en opent deuren die anders gesloten zouden blijven.

Internationaal

JCI biedt je tevens de mogelijkheid om internationale contacten op te doen of om je internationale netwerk uit te breiden via Europese Conferenties en Wereldcongressen of door het vervullen van internationale functies.

To provide development opportunities that empower young people to create positive change

– Missie JCI

Ontstaan JCI

Henry Giessenbier woonde in 1910 in St. Louis, Missouri, USA, en vormde met zijn vrienden de Herculaneum Dance club. Het voornaamste doel van deze vereniging was het behouden van klassieke dansstijlen.

In 1916 werd de YMPCA omgedoopt tot “Junior Citizens”, in het algemeen JC’s genoemd. Pas later werd de naam “Jaycees” geïntroduceerd. In 1918 werd de organisatie formeel verbonden aan de lokale Kamer van Koophandel.

Na de eerste wereldoorlog heeft Giessenbier in korte tijd 29 andere clubs met jonge zakenmannen in verschillende steden doen oprichten, die gezamenlijk “The United States Junior Chamber of Commerce” vormden. Henry Giessenbier werd de eerste gekozen voorzitter van deze nationale organisatie.

Over de oceaan

In 1923 is de eerste internationale stap gezet in Winnipeg (The Winnipeg Board of Trade). In 1928 ontstond de eerste JCI in Engeland.

De verdere uitbreiding naar Centraal en Zuid Amerika vond plaats in 1940: Mexico City, Guatemala City, El Salvador, Honduras, Nicaragua, Costa Rica en Panama City (de laatste in 1943). De realisatie van een internationale organisatie was een feit. In 1944 werd de eerste internationale conferentie gehouden in Mexico City. De eerste gekozen voorzitter van de internationale organisatie was Raul Garcia Vidal van Mexico. JCI bestond in die dagen uit Costa Rica, El Salvador, Guatemala, Honduras, Mexico, Nicaragua, Panama en de USA.

Het eerste wereldcongres

Twee jaar later, in februari 1946, werd het eerste Wereldcongres gehouden in Panama City. Dit congres werd bezocht door 44 afgevaardigden uit 16 verschillende landen. De internationale organisatie werd formeel opgericht en het woord “Commerce” werd uit de officiële naam gehaald. De tweede voorzitter van de internationale organisatie was Erasmo Chambonnet van Panama. Op dit Wereldcongres werden JCI formeel uitgebreid met Australië en Canada.

De JCI-creed werd formeel opgenomen in 1948, op het Wereldcongres in Rio de Janeiro en in 1952 werd een permanent secretariaatsbureau geïnstalleerd. De naam werd in 1972 veranderd naar Jaycees International, maar hoe dan ook … in 1988 werd deze weer opnieuw Junior Chamber International (JCI).