Nieuws
De JCI Alkmaar deelt nieuwsberichten over haar evenementen, projecten, award-winnende JCI Alkmaar leden en andere interessante ontwikkelingen van haar (oud-)leden. Direct up-to-date zijn? Volg onze LinkedIn pagina.KAMERLEDEN AAN HET WOORD
JCI Alkmaar zet zich in voor de persoonlijke ontwikkeling van haar leden en voor diverse goede doelen/ projecten in Alkmaar en omgeving. JCI Alkmaar steunt jaarlijks goede doelen via o.a. de organisatie van het Alkmaar Culinair Plaza, de JCI Challenge en andere projecten. JCI Alkmaar is een trotse serviceclub met leden die zeggen wat ze doen en doen wat ze zeggen. In “Kamerleden aan het woord” zetten we hen in de spotlight. Deze keer spreken we met oud-Kamerlid Kees de Groot.
Kees heeft ongeveer de hele JCI-Alkmaar-experience gehad. Hij heeft jarenlang in het bestuur van JCI Alkmaar gezeten en is zowel voorzitter van de JCI Alkmaar als van Alkmaar Culinair Plaza geweest.
Kees je hebt genoeg meegemaakt als lid van JCI Alkmaar, maar wat is nu jouw mooiste JCI ervaring?
Van alle mooie momenten is het toch het voorzitterschap van Alkmaar Culinair Plaza (dat was in 2011). Dat je als voorzitter het mooiste evenement wat Alkmaar rijk is organiseert met de commissie is echt heel bijzonder.
Wat heb je geleerd van je tijd bij JCI Alkmaar?
Je moet er vol voor gaan, dit geldt voor je lidmaatschap en voor de commissies waar je in zit. Ik was al eerder gevraagd voor de JCI, maar op dat moment paste het niet in mijn leven, ook omdat als ik bij de JCI ging ik er vol voor wilde gaan. Na mijn toetreding ging ik altijd vol gas. Het was erg leuk om te leren van elkaar in commissies, besturen en om samen te werken. Het gaat echt heel anders dan in het bedrijfsleven, wat ik gewend ben. In mijn bedrijf doe ik het met een kleiner team, hier moet je met een commissie de beslissingen nemen. Daarnaast maak je enorme groei door, op sociaal vlak, maar ook in je netwerk. Dit netwerk geldt voor mensen binnen en buiten je sector, enorm handig. Ook wil ik benoemen dat ik veel meer het belang van goede doelen zie en steun dan voor mijn tijd bij JCI.
Wat zie je als challenges van de JCI Alkmaar?
Het is vrijwillig en iedereen heeft een eigen motivatie om bij zo een club te gaan. Ik heb geleerd dat het lastig is om de verschillen in motivatie van mensen te veranderen. Elke paar jaar verandert de groep en dus ook de dynamiek; elke generatie is anders. Om iedereen betrokken te houden moet je blijven pushen en stimuleren.
Welk goed doel blijft je bij wat in jouw tijd gesteund is door JCI Alkmaar?
Na een negatieve ervaring met een groot landelijk doel, hebben we toentertijd besloten om ons als JCI Alkmaar om met name lokale en regionale goede doelen te steunen. Zij zijn veel blijer met het geld en kunnen er ook zichtbaar meer mee doen. Zo hebben we met het opgehaalde geld van Alkmaar Culinair Plaza en met de Challenge geld uitgekeerd aan tal van goede doelen in mijn JCI tijd. Ik draag heel veel goede doelen een warm hart toe, maar Autstekend zal me altijd bij blijven.
Wat maakt Alkmaar Culinair Plaza zo bijzonder
De sfeer. Je kent veel mensen, je komt veel bekenden tegen. Het is gewoon altijd heel erg gezellig. Het is het evenement van het jaar van Alkmaar. Dat zal het ook zeker blijven. Voor mij in elk geval wel. Verder is de organisatie bijzonder. Het valt op dat iedereen, die het onbetaald naast zijn werk doet, een enorme drive heeft om het tot een succes te maken voor een donatie aan de goede doelen. Het is echt goed te zien dat iedereen hier een onvoorstelbare dosis energie insteekt.
Wat is “jouw stempel” geweest voor Alkmaar Culinair Plaza?
In het jaar dat ik voorzitter was, hebben we het evenement met de tijd mee laten gaan. Zo hebben we sponsorpakketten gemaakt en het aantal bezoekers gereguleerd door toegangskaarten.
Je bent nu geen lid meer van JCI Alkmaar. Waar houd je je nu zoals mee bezig? Zet je je nog steeds in voor Alkmaar?
Ik heb een bedrijf in de sloopsector. Mijn gaafste project van de afgelopen tijd is toch wel het werken aan het AZ stadion nadat het dak was ingestort. Een Alkmaarser project kan ik me niet voorstellen. Dit was echt het meest aansprekende project van mijn carrière. De aanleiding was niet leuk, maar het project was echt heel uitdagend.
Maar was dat niet met gevaar voor eigen leven?
Ja het dak was uiteraard niet goed, we moesten een manier verzinnen om het dak eraf te halen. Uitgangs punten voor ons waren om niet op of onder het dak te staan. Want het hele gebied was onveilig. Hier hebben we met kranen en hoogwerkers aan gewerkt. We moesten alles van A-Z uitdokteren. Met name slopen onder je voeten weg was uitdagend, want het moet wel veilig blijven. Uiteindelijk is het complete dak van het stadion afgegaan om het gereed te maken voor het vernieuwde dak. Zoals onze slogan is, “De bouw ver vooruit”, nadat wij klaar waren kunnen de bouwers aan het werk. Maar dit werk was echt een huzarenstukje. Het team was super gemotiveerd en uiteindelijk liep het als een zonnetje.
Hoe ga je om met COVID-19 op het werk?
Allereerst kan je met een sloopbedrijf niet allemaal thuis werken, dus dit was een uitdaging. Ik moest zelf het goede voorbeeld geven en heb direct een video boodschap opgenomen om mijn medewerkers toe te spreken. Of je het leuk of niet vindt, we moeten het erg serieus nemen. Je krijgt het sneller dan je de staatsloterij wint. Dus we hebben een protocol opgezet om veilig te kunnen werken. Gelukkig lijkt het qua aantallen besmettingen op het bedrijf mee te vallen, maar het treft je wel. Je wordt serieuzer en scherper. Ik hoop ook dat de topdrukte in de zorg snel minder wordt.
Tot slot, je bent geen JCI-lid meer, maar spreek je nog kamerleden?
Jazeker, zo waren we in de tijd voor COVID gewend om met een aantal oud-JCI leden op vakantie te gaan. Daarnaast spreek ik veel oud-JCI leden veelvuldig. Laatst kreeg ik bijvoorbeeld als trouwe sponsor van Alkmaar Culinair Plaza op het weekend wanneer het plaza zou zijn een culinaire verassing van de organisatie, dat was toch wel echt heel leuk en gaf de waardering weer!
—————————————————————————————————————————————
KAMERLEDEN AAN HET WOORD
JCI Alkmaar zet zich in voor de persoonlijke ontwikkeling van haar leden en voor diverse goede doelen/ projecten in Alkmaar en omgeving. JCI Alkmaar steunt jaarlijks goede doelen via o.a. de organisatie van het Alkmaar Culinair Plaza, de JCI Challenge en andere projecten. JCI Alkmaar is een trotse serviceclub met leden die zeggen wat ze doen en doen wat ze zeggen. In “Kamerleden aan het woord” zetten we hen in de spotlight. Deze keer spreken we met Frank Kesselaar, voorzitter van de JCI Challenge commissie 2020.
Frank, ook dit jaar wordt het mooiste rally-evenement wat Alkmaar rijk is weer georganiseerd toch?
“Helaas, dit jaar niet, vanwege de coronacrisis. Volgend jaar (2021) willen wij graag in juni weer een JCI Challenge.”
Klinkt spannend! Waarom wordt dit mooie evenement ook alweer georganiseerd?
“We doen dit enerzijds voor een fantastische dag voor alle deelnemers, maar ook om geld op te halen voor goede doelen”.
Wat is er vorig jaar uitgekeerd aan de goede doelen?
“In 2019 hebben we 20.000 euro kunnen uitkeren aan diverse goede doelen, namelijk de KNRM in Egmond, Stichting Klas op Wielen en Stichting Sailwise”.
Wow! Vorig jaar is een hoop geld opgehaald voor de goede doelen zeg! Kunnen goede doelen zich aanmelden voor dit jaar?
“Dat kan zeker!, goede doelen kunnen zich alvast aanmelden bij ons. Dit kan bij mij rechtstreeks of een van mijn commissieleden, William Stam, Martijn Stroet, Mark-Jan Vermeij of Mark Frerks.”
Frank, wat is nou de Challenge van de Challenge?
“We moeten zorgen dat de route niet te makkelijk en niet te moeilijk is en dus afgestemd is op ervaren rijders en minder ervaren rijders. We willen graag een mix maken van competitie en plezier. Daarnaast willen we het evenement zo aantrekkelijk mogelijk maken voor zoveel mogelijk deelnemers en door het evenement een mooi bedrag ophalen voor de goede doelen.”
Worden de deelnemers in de watten gelegd op deze dag?
“Jazeker! We verzorgen onze gasten uitstekend! Het zal hen aan niets ontbreken. Bij de eindlocatie voor het diner en het feest zal er ook een gelegenheid zijn om buiten van het (hopelijk mooie) weer te genieten.